Designed by Arquitectos Matos, this contemporary single storey residence is located on the outskirts of Santa Maria da Feira, Portugal, surrounded by a diffuse and altering panorama.

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 1

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 2

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 3

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 4

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 5

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 6

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 7

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 8

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 9

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 10

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 11

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 12

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 13

Casa de Mosteiro by Arquitectos Matos 14

Description by Arquitectos Matos The idea of the challenge comes from the mixed interpretation of the practical program of a single-household home with the precise premises of the shoppers, as from the research of the traits of the lot and its environment and morphological circumstances. The home is organized in a single flooring round a central courtyard, dealing with South and West, shielded from the road on the North aspect. Formed as an “L”, it’s divided in two elements – a longitudinal quantity organized the service areas and the leisure zone, whereas the bedrooms are situated within the shorter quantity, transversal to the lot. A further quantity, a storage room positioned within the restrict of the terrain, precisely defines the central courtyard. Entry to the home is comprised of the east aspect, by a ramp that serves as a transition between the extent of the road and the primary and repair entrances. On the intersection of the 2 volumes of the L, a void broadcasts the primary entrance, that inward, via its transparency, reveals the central courtyard and results in the totally different areas of the home. The inside areas are immediately related to the patio, although protected by the porch, that externally unifies the totally different areas of the home as intensifies the every day experiences of the household. The lounge is an ample area, the place the eating and dwelling areas are generally organized, spatially extending to the outside by means of pure mild. The quantity, easy and compact, is coated by an opaque ventilated fa├žade made from prefabricated black textured concrete panels on its public surfaces, while its inside partitions, dealing with the personal patio, are absolutely open by means of their transparency. The background surroundings of the courtyard and backyard is framed by the “reminiscence wall”, constructed out of stones from the demolition of pre-existence. Go to Arquitectos Matos

  • Facebook
  • Google Plus